niedziela, 16 lutego 2014

Ciasto bananowe z wiśniami




Niedziela pachnąca ciastem :) W tygodniu można się obejść bez deseru, ale w niedzielę łakomczuchy domagają się małego co nieco.  Z potrzeby chwili i z dostępnych składników wyszedł taki bananowy placek. Nie został po nim już nawet okruszek, więc chyba się udał :)

1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka mleka roślinnego
1/3 szklanki oleju
zapach migdałowy
kilka łyżek konfitury wiśniowej
2 banany

Łączymy suche składniki, rozdrabniamy banany widelcem i łączymy z mokrymi składnikami. Dokładnie mieszamy jedne i drugie, dodajemy mokre do suchych. Przekładamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, na wylane ciasto nakładamy konfiturę. Pieczemy godzinę w 180 stopniach.




2 komentarze:

  1. A ile bananów ? Wystarczy je tylko rozgnieść widelcem czy np. zblenderować z mokrymi składnikami? Chyba dziś będę robić to ciacho :)
    Asia.

    OdpowiedzUsuń