niedziela, 23 lutego 2014

Ogórkowa

Ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup. Próbowałam odtworzyć smak z dzieciństwa, pomogły kiszone ogórki babci Tereski.


2,5 litra wody
suszona włoszczyzna lub świeża
suszony lubczyk
sól
pieprz
4 łyżki płatków drożdżowych
słoik ogórków kiszonych
ziemniaki
mleko roślinne - 1/2 szklanki



Gotujemy wywar z włoszczyzny, przyprawiamy. Ogórki ścieramy na tarce, grubej lub drobnej wedle upodobań. Podsmażamy je na oleju. Gotujemy ziemniaki w mundurkach, ale pokrojone w kostkę. Gotowałam osobno, ale możecie ugotować je w wywarze. Dodajemy podsmażone ogórki, wlewamy mleko i wsypujemy płatki drożdżowe. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez chwilę i zajadamy pyszną ogórkową.

1 komentarz:

  1. Widzę nie tylko ja preferuję ziemniaki w mundurkach w zupie ;)
    Pycha !
    Ale niestety, żadna ogórkowa nie będzie tak dobra, jak ta ugotowana przez babcię ;) (mam to samo u siebie ;D)

    OdpowiedzUsuń