wtorek, 4 lutego 2014

Placek ze śliwkami

Trochę lata w środku zimy

Michał ma dziś urodziny, to dla niego od rana pieczemy takie pyszności. Jeśli nie zamroziliście latem żadnych owoców, można kupić mrożonkę. Myślę,że równie dobre będą truskawki lub maliny. Można ten placek zrobić też z jabłkami.





2 szklanki mąki razowej typ 2000
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 szklanki mleka roślinnego
4 łyżki octu jabłkowego
Pół szklanki oleju
¼ szklanki cukru
¼ szklanki syropu z agawy
Kilka mrożonych śliwek

Łączymy suche składniki. Łączymy mokre i ubijamy mikserem lub trzepaczką. Łączymy, mieszamy, przelewamy połowę do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy, przekrojone na pół, śliwki.  Dokładamy resztę ciasta. Pieczemy godzinę i 10 min w 180 stopniach.

2 komentarze: