czwartek, 9 stycznia 2014

Burgery z grochu z ziemniakami i z brokułami


Ziemniaki
Brokuły
Groch polówki (może być cały, ale trzeba wcześniej namoczyć)
Przyprawy: papryka, sól, zioła prowansalskie, garam masala, kurkuma
Troszkę mąki ziemniaczanej i zwykłej razowej

Nie podaje ilości produktów, bo zależą od tego ile chcecie kotletów,  proporcje od tego czy chcecie zrobić kotlety grochowe z brokułami i ziemniakami czy bardzie ziemniaczane z dodatkami. Proponuję wziąć tyle ziemniaków, ile zjecie na obiad, dodać małego brokuła  i niecałą szklankę grochu.
Ugotować wszystko osobno, połączyć, zgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać przyprawy. Dodawać mąkę ziemniaczaną aż uzyskamy kleiste kotleciki. Jeśli brokuł miał w sobie jeszcze dużo wody można masę zagęścić zwykłą mąką. Formujemy kotleciki i smażymy. 
Zmieliłam trochę ziaren słonecznika i użyłam jako panierki, sprawdziły się bardzo dobrze.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz