Ziemniaki
Brokuły
Groch polówki (może być cały, ale trzeba wcześniej namoczyć)
Przyprawy: papryka, sól, zioła prowansalskie, garam
masala, kurkuma
Troszkę mąki ziemniaczanej i zwykłej razowej
Nie podaje ilości produktów, bo zależą od tego ile
chcecie kotletów, proporcje od tego czy
chcecie zrobić kotlety grochowe z brokułami i ziemniakami czy bardzie ziemniaczane
z dodatkami. Proponuję wziąć tyle ziemniaków, ile zjecie na obiad, dodać małego
brokuła i niecałą szklankę grochu.
Ugotować wszystko osobno,
połączyć, zgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać przyprawy. Dodawać mąkę ziemniaczaną
aż uzyskamy kleiste kotleciki. Jeśli brokuł miał w sobie jeszcze dużo wody
można masę zagęścić zwykłą mąką. Formujemy kotleciki i smażymy. Zmieliłam trochę ziaren słonecznika i użyłam jako panierki, sprawdziły się bardzo dobrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz