piątek, 31 stycznia 2014

Leczo z bakłażanem

Na chłodne dni rozgrzewające leczo. Wieje tak strasznie,że z Matyldą spacerujemy tylko w pokoju przy otwartym oknie. Boimy się wiatru bardziej niż mrozu. Bąbel szybko zasypia na świeżym powietrzu, wpadającym przez otwarte na oścież okna. Mogę wtedy zdjąć kurtkę i schować się do ciepłej kuchni na herbatkę. 




Potrzebujemy:
2 papryki
Cebula
Pieczarki
Bakłażan
Cieciorka w puszcze
Sok pomidorowy
Trochę oleju

Bakłażana kroimy, rozkładamy na durszlaku i posypujemy solą, odstawimy na kilka minut i płuczemy. Podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę, dodajemy pieczarki, smażymy, dodajemy papryki. Wszystko kroimy dosyć drobno. Dodajemy bakłażana i smażymy. Przyprawiamy: sól, papryka słodka, curry, imbir, pieprz. Zalewamy sokiem pomidorowym i dokładamy cieciorkę. Podajemy z ryżem lub kaszą. 

1 komentarz:

  1. Och, jaki cudowny przepis :D zrobię jutro na obiad!

    P.S. ja ze swym bąblem spaceruje nawet w lodowaty chłód, ale strasznie wtedy klnę na życie ;)

    Pozdrówki
    Blanka

    OdpowiedzUsuń