Krupnik "na winie"
A nawinął się jarmuż i nawinęła się fasolka mung
Potrzebujemy:
Kaszę jęczmienną
Ziemniaki
Suszona włoszczyznę
Lubczyk ogrodowy suszony
Suszoną natkę pietruszki
Sól, pieprz
Jarmuż
Fasolkę mung
2-3 łyżki oliwy (opcjonalnie)
2-3 łyżki oliwy (opcjonalnie)
Gotujemy wywar z suszonej włoszczyzny, dodajemy suszoną
natkę pietruszki, suszony lubczyk ogrodowy, sól, pieprz. Osobno gotujemy
fasolkę, solimy, kiedy jest już miękka (strączki gotują się szybciej w nie osolonej wodzie). Do gotowego wywaru
wsypujemy kasze jęczmienną i pokrojony jarmuż. W osobnym garnku gotujemy
ziemniaki w mundurkach. Ziemniaki zawsze gotuję w mundurkach, bo w skórce i
zaraz pod nią jest to, co w ziemniaku najzdrowsze. Ugotowane ziemniaki dodajemy
do zupy. Dodajemy oliwę i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz