wtorek, 7 stycznia 2014

Krupnik "na winie"

Krupnik "na winie"

A nawinął się jarmuż i nawinęła się fasolka mung
Potrzebujemy:
Kaszę jęczmienną
Ziemniaki
Suszona włoszczyznę
Lubczyk ogrodowy suszony
Suszoną natkę pietruszki
Sól, pieprz
Jarmuż
Fasolkę mung
2-3 łyżki oliwy (opcjonalnie) 


Gotujemy wywar z suszonej włoszczyzny, dodajemy suszoną natkę pietruszki, suszony lubczyk ogrodowy, sól, pieprz. Osobno gotujemy fasolkę, solimy, kiedy jest już miękka (strączki gotują się szybciej  w nie osolonej wodzie). Do gotowego wywaru wsypujemy kasze jęczmienną i pokrojony jarmuż. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki w mundurkach. Ziemniaki zawsze gotuję w mundurkach, bo w skórce i zaraz pod nią jest to, co w ziemniaku najzdrowsze. Ugotowane ziemniaki dodajemy do zupy. Dodajemy oliwę i gotowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz