niedziela, 19 stycznia 2014

Jarmuż w sosie "serowym"



Rzadko robimy zakupy spożywcze w sklepach internetowych, ale gdy nadarzy się okazja i kilka osób się umówi, zaczyna to mieć sens i koszty przesyłki stają się zupełnie przystępne (nawet jeśli zamawiamy tylko kilka rzeczy).  Od dłuższego czasu chcieliśmy wypróbować płatki drożdżowe więc zapakowaliśmy je do wirtualnego koszyka. Naszą dzisiejszą, eksperymentalną ofiarą stał się jarmuż. Postanowiliśmy utopić go w sosie.









Składniki:
250 g. jarmużu
Duża cebula
Troszkę oleju
1,5 szklanki mleka roślinnego (u nas tym razem owsiane, akurat takie wyprodukowaliśmy, ważne żeby nie było słodkie)
12 łyżek płatków drożdżowych
4 ząbki czosnku (bo czosnek jest dobry do wszystkiego;) )
Przyprawy : sól, oregano, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej

Podsmażamy cebulę, pokrojoną w kostkę, dodajemy jarmuż i podlewamy wodą. Dusimy jarmuż aż będzie miękki. Odlewamy nadmiar wody. W drugim garnku rozrabiamy płatki drożdżowe w mleku. Mieszamy do zagotowania i gotujemy jeszcze przez chwilę, dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawy. Łączymy wszystko razem i mieszamy. Podajemy z razowym makaronem.

1 komentarz:

  1. Na moim blogu http://weganskiewesele.blogspot.com/ nominowałem Cię do nagrody Liebster Award. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń