Jarmuż z pieczarkami
Nigdy wcześniej nie jedliśmy jarmużu. Ale ostatnio
wszędzie słyszę i czytam, że jest bardzo zdrowy i pyszny. Także podjęłam próbę przygotowania
go na obiad, próba zakończona sukcesem. Oto efekt.
Jarmuż zaskoczył nas smakiem,
trochę podobnym do brokuł, trochę do młodej kapusty. Plotki, które o nim
słyszeliśmy okazały się prawdziwe - jest pyszny.
Jarmuż z pieczarkami
Pieczarki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać
umyty i pokrojony na drobno jarmuż. Dolać wody i dusić do miękkości. Przyprawić
solą, pieprzem, oregano, natką pietruszki, curry, słodką papryką. Podałam z
ryżem, ale myślę, że równie pyszny byłby z ziemniaczkami.
Oj, jak ja kocham jarmuż, a nigdzie nie mogę go kupić!!! To chyba najbardziej niedocenione warzywo jakie znam...jest nieziemsko pyszne i takie zdrowe!
OdpowiedzUsuńDzięki! Nie miałam pojęcia jak okiełznać ten jarmuż a ten przepis jest super. Ja dodałam jeszcze odrobinkę sosu sojowego i wyszło pyszne :D
OdpowiedzUsuńJa smażę cebulkę na oleju ,dodaję pieczarki a na koniec drobno pokrojony jarmuż -duszę pod przykryciem 20 min na małym ogniu -mieszając -pychotka -polecam
OdpowiedzUsuń