środa, 22 stycznia 2014

Zapiekanka ziemniaczana

Uwielbiamy ziemniaki w każdej postaci. Dziś mamy dla Was propozycję na leniwe niedzielne przedpołudnie. Troszkę dłuższa chwila w kuchni, ale warto :) To nasza ziemniaczana zapiekanka.  
















Ziemniaki
Puszka czerwonej fasoli
Brokuły
Mieszanka meksykańska w puszce
Płatki drożdżowe około 10 łyżek
Sok pomidorowy 0,5 litra
Pieczarki
Czosnek 4 ząbki
Oregano
Sól

Gotujemy ziemniaki, podsmażamy pieczarki. Miksujemy czerwoną fasolę z olejem, solimy. Podgotowujemy troszkę brokuły. Rozrabiamy płatki w soku pomidorowym i gotujemy kilka minut. Do sosu dodajemy czosnek, oregano i sól. W naczyniu, w którym upieczemy zapiekankę układamy połowę pokrojonych w plasterki ziemniaków, smarujemy pastą z czerwonej fasoli. Układamy mieszankę meksykańską, drugą porcje ziemniaków, pieczarki i brokuły. Zalewamy sosem. Pieczemy w 180 stopniach aż zarumienia się brokuły. 

1 komentarz:

  1. Jakie rozmaitości :) Chodzi za mną zapiekanka ziemniaczana :)

    OdpowiedzUsuń