sobota, 25 stycznia 2014

Czerwona soczewica z dynią i jarmużem

Michał dziś odchlewia chlew : ) na Malowniczej w Ośrodku Adopcyjnym FNiZ. Wróci do domu na pewno zziębnięty. Wymyśliłyśmy wiec z Matyldą taki przepis przeciw chorobowy. Proponujemy pożywne danie z dynią dla wolontariuszy, pracujących na mrozie.

Dynia  to idealne warzywo na wszelkiego rodzaju przeziębienia. Zawiera ogromną ilość karotenoidów (prekursorów witaminy A), a także kwas foliowy i dużo wody (co ma ogromne znaczenie przy konieczności ciągłego nawadniania chorego organizmu). Jest lekkostrawna, zawiera mało tłuszczu, do tego jest delikatna w smaku i aksamitna dla podrażnionego gardła.

A podamy ją z ryżem pełnoziarnistym, bo jest bogaty w witaminy grupy B, działa kojąco na żołądek i oczyszcza organizm z toksyn.

 





Czerwona soczewica z dynią i jarmużem


 Szklanka czerwonej soczewicy
Kawałek dyni
0,25 kg jarmużu
4 ząbki czosnku
Suszona włoszczyzna
Przyprawy: papryka słodka, zioła prowansalskie, imbir, sól, curry


Soczewice i pokrojoną w kostkę dynie zalewamy woda i gotujemy z suszoną włoszczyzną. Jarmuż myjemy, kroimy i dorzucamy do garnka. Przyprawiamy. Czosnek kroimy drobniutko lub wyciskamy i dodajemy do potrawy. Gotujemy aż wszystko będzie mięciutkie. Podajemy z pełnoziarnistym ryżem i surówką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz