Michał
dziś odchlewia chlew : ) na Malowniczej w Ośrodku Adopcyjnym FNiZ. Wróci do
domu na pewno zziębnięty. Wymyśliłyśmy wiec z Matyldą taki przepis przeciw
chorobowy. Proponujemy pożywne danie z dynią dla wolontariuszy, pracujących na
mrozie.
Dynia to idealne warzywo na wszelkiego rodzaju
przeziębienia. Zawiera ogromną ilość karotenoidów (prekursorów witaminy A), a
także kwas foliowy i dużo wody (co ma ogromne znaczenie przy konieczności
ciągłego nawadniania chorego organizmu). Jest lekkostrawna, zawiera mało
tłuszczu, do tego jest delikatna w smaku i aksamitna dla podrażnionego gardła.
A podamy ją z ryżem pełnoziarnistym, bo jest bogaty w witaminy grupy B, działa
kojąco na żołądek i oczyszcza organizm z toksyn.
Czerwona
soczewica z dynią i jarmużem
Szklanka czerwonej soczewicy
Kawałek
dyni
0,25
kg jarmużu
4 ząbki
czosnku
Suszona
włoszczyzna
Przyprawy:
papryka słodka, zioła prowansalskie, imbir, sól, curry
Soczewice
i pokrojoną w kostkę dynie zalewamy woda i gotujemy z suszoną włoszczyzną. Jarmuż
myjemy, kroimy i dorzucamy do garnka. Przyprawiamy. Czosnek kroimy drobniutko
lub wyciskamy i dodajemy do potrawy. Gotujemy aż wszystko będzie mięciutkie.
Podajemy z pełnoziarnistym ryżem i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz