sobota, 4 stycznia 2014

Jarmuż z pieczarkami

Jarmuż z pieczarkami
Nigdy wcześniej nie jedliśmy jarmużu. Ale ostatnio wszędzie słyszę i czytam, że jest bardzo zdrowy i pyszny. Także podjęłam próbę przygotowania go na obiad, próba zakończona sukcesem. Oto efekt. 






Jarmuż zaskoczył nas smakiem, trochę podobnym do brokuł, trochę do młodej kapusty. Plotki, które o nim słyszeliśmy okazały się prawdziwe - jest pyszny.


Jarmuż z pieczarkami

Pieczarki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać umyty i pokrojony na drobno jarmuż. Dolać wody i dusić do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, natką pietruszki, curry, słodką papryką. Podałam z ryżem, ale myślę, że równie pyszny byłby z ziemniaczkami.   

3 komentarze:

  1. Oj, jak ja kocham jarmuż, a nigdzie nie mogę go kupić!!! To chyba najbardziej niedocenione warzywo jakie znam...jest nieziemsko pyszne i takie zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki! Nie miałam pojęcia jak okiełznać ten jarmuż a ten przepis jest super. Ja dodałam jeszcze odrobinkę sosu sojowego i wyszło pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja smażę cebulkę na oleju ,dodaję pieczarki a na koniec drobno pokrojony jarmuż -duszę pod przykryciem 20 min na małym ogniu -mieszając -pychotka -polecam

    OdpowiedzUsuń